Waarom ‘Blind Getrouwd’ geen oplossing is voor singles!

Als de wetenschap je kon voorstellen aan de perfecte partner, zou je dan meteen in het huwelijksbootje durven stappen? Zeven jaar geleden zou ik het gedaan hebben. Waarom wilde ik blind trouwen? Na talloze dates, relaties en bijhorende emotionele rollercoasters was ik klaar met de liefde. Ik wilde zekerheid. Ik wilde enkel investeren in liefde die zou blijven duren. En wie kan je meer zekerheid geven dan de wetenschap?

Dat moeten Lieve en Aljosja ook gedacht hebben. Zij waren één van de vijf koppels die in het tweede seizoen van de televisieshow Blind Getrouwd met elkaar huwden. Dit weekend berichtte de krant dat ze scheiden na één jaar huwelijk. Nu blijft er nog één koppel over. Het scheidingspercentage bedraagt dus 80%. Ja, laat dat maar even bezinken: tachtig procent! Ter vergelijking: als Belgen zelf hun partner kiezen, gaat ongeveer 40% van de koppels uit elkaar. Ook in het buitenland boekt de populaire show bitter weinig succes. Hoe kan het dat de wetenschap zo faalt?

Volgens mij faalt de wetenschap helemaal niet. Blind Getrouwd is namelijk helemaal niet gebaseerd op een wetenschappelijke aanpak. Er wordt grondig te werk gegaan, dat wel. Zo is er een team van experten met een psychologische en/of seksuologische achtergrond bij betrokken. De partners worden zelfs aan elkaar gekoppeld middels een geheime wiskundige formule. Maar het is niet omdat je wat wiskunde of een team van relatietherapeuten gebruikt, dat je daarom wetenschappelijk bezig bent. Het resultaat van het televisieprogramma bewijst juist het tegendeel.

Als de wetenschap niet faalt, wat is dan wel het probleem als je blind trouwt? Goede vraag. Toen ik volop worstelde met de liefde, had ik steeds minder zin om te daten. Een “dating burn-out” lag op de loer. Als je hoge eisen stelt aan de liefde en je bent druk bezig met je professioneel parcours, dan wil je zo weinig mogelijk kostbare tijd en energie verliezen. Het lijkt dan handig om je queeste naar liefde uit te besteden.

Toch heb ik dat nooit gedaan. Omdat ik diep vanbinnen intuïtief wist dat het een hele grote fout zou zijn om mijn partnerkeuze aan anderen over te laten. Die anderen, dat kunnen matchmakers van een televisieshow zijn, maar evengoed een relatiebureau. Het kernprobleem is dat anderen dan voor jou gaan invullen waarom bepaalde singles bij jou passen. Dit doen ze op basis van hun eigen opinies en vooroordelen.

Zo menen sommigen zelfs dat langdurige, sprankelende relaties quasi onmogelijk zijn. Of dat affaires een huwelijk juist in stand helpen houden. Dit laatste beweert bv. de populaire psychologe Esther Perel. Zijzelf is intussen toe aan echtgenoot #5. Dus ja, je kan haar stelling moeilijk loskoppelen van haar eigen ervaring. Feit is dat er tot op heden GEEN enkel wetenschappelijk BEWIJS bestaat voor de “juiste” matching criteria. Dit is het grootste struikelblok voor alle vormen van matchmaking. Het is zoals UFO’s of praten met bomen of de “geheime krachten” van het onmetelijke universum. Je kan erin geloven maar in de praktijk levert het niets op.

Uiteindelijk besefte ik dat je eigenlijk maar twee dingen nodig hebt om de man of vrouw van je dromen te vinden. Ten eerste is het onontbeerlijk dat je een heel helder beeld hebt van wat ik noem je “wenskwaliteiten”. Daarmee bedoel ik de relationele noden die je hebt ten aanzien van een potentiële partner (en nodig hebben is niet hetzelfde als willen). Ten tweede heb je een zoekstrategie nodig die echt werkt.

Een strategie om je droompartner te vinden, wat houdt dat dan weer in? Ik zie dat breed. Dat je bv. zelf een droomman of -vrouw bent, maakt voor mij deel uit van je strategie. Dit betekent dat je jezelf heel goed kent, dat je inzicht hebt in je vastgeroeste patronen én dat je ze overwint. De blokkades in jezelf vormen immers het grootste obstakel op weg naar ware liefde. Een matchmaker kan je hooguit koppelen aan iemand die een spiegel vormt van… je blokkades. Daarom is matchmaking, hoe mooi het ook klinkt, zonder het opheffen van je blinde vlekken gedoemd om te mislukken. Het is zoiets als investeren in de lotto in de hoop miljonair te worden.

Intussen ben ik niet blind maar bewust getrouwd. Samen met mijn echtgenoot heb ik het liefdesleven van mijn dromen gerealiseerd. Ik ben heel blij dat ik de liefde in eigen handen heb genomen en dat ik mijn zoektocht heb laten begeleiden via coaching, niet door de gehele zoektocht uit te besteden. Zo heb ik mijn blinde vlekken ontdekt en overwonnen. Toen ik niet langer klaar was met maar klaar VOOR de liefde, verscheen mijn echtgenoot als een heldere ster aan het firmament van mijn levenshemel.

Liefde heeft mijn hele leven ontzettend veranderd, uiteraard in de positieve zin, en dit gun ik jou ook. Voor mij is liefde – liefde voor mijn partner, gezin, familie en vrienden – datgene wat het leven echt de moeite waard maakt. Hoe zit dat bij jou?

Zou ook jij liever bewust dan blind trouwen en wil je hierbij hulp? Als je samen met mij wil bekijken of ik je kan helpen om het liefdesleven van jouw dromen te realiseren, bekijk dan mijn aanbod en vraag eventueel een gesprek aan via het formulier dat je daar vindt.

Warme groet,

Karianne Dewitte

Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.