Bestaat er een algoritme voor matching in de liefde?

Volgens een recente survey zijn bijna 2 op 3 singles blij als een dating site potentiële soulmates kan voorstellen. Handig toch als je niet zelf moet zoeken? Nog meer mensen (3 op 4) willen echter niet dat een computer een offline afspraak boekt met zo’n online match (MediaPost, 2018). Want kunstmatige intelligentie (KI) boezemt toch wat angst in.

Waar men kennelijk niet bij stilstaat, is dat matching larie en apekool is. Voor zover ik weet, is er geen enkele studie die aantoont dat matching ECHT werkt. Onderzoek wijst eerder het tegendeel uit. Om dit te begrijpen, moet je weten hoe online matching werkt. Elke online dater vult vragen in en op basis van de antwoorden word je gekoppeld. Het eerste probleem is natuurlijk dat van optimalisatie. Als ik een ideale match voor jou én 10 Jan-met-de-pets ben, voor wie ben ik dan dé ideale match? En als er 1 supermatch zou zijn, wat gaan de overblijvende 9 dan doen? Moeten zij zich tevreden stellen met een tweederangskeuze?

Het grootste probleem is echter dat van de koppeling zelf. WIE/WAT en op WELKE basis bepaalt welke kenmerken of interesses bij elkaar horen? Moet je beide gericht zijn op orde en controle in je leven? Moet je beide een gevoelsmens zijn of een koele kikker? Moet je beide van reizen en sport houden? Hoeveel punten mag je IQ van elkaar verschillen? Of het gewicht? En de financiële inkomsten? In welke mate mogen je politieke visies uit elkaar liggen? Enzovoort. De kernzwakte van algoritmische matching bij online daten is dat er ALTIJD EEN MENS is die ooit beslist heeft in welke mate en welke criteria tot een match mogen leiden en welke niet. Hier zit dus een onvermijdelijk stuk arbitrariteit ingebakken.

Als je machineleren zou toepassen en dus de menselijke factor uit de berekening haalt, dan krijg je het probleem dat de output maar zo goed is als de data waarmee je de machine voedt! Kwalitatieve input zou je kunnen halen uit wetenschappelijk onderzoek. Maar welke studies tonen unaniem een causaal verband aan tussen partnermatching enerzijds en een duurzame, gelukkige relatie anderzijds? Helaas, er bestaat geen eensgezindheid hierover.

Mijn visie op KI-matching is dan ook dat alleen bewuste partnerkeuze en specifieke dating- en relatievaardigheden je kansen op duurzaam liefdesgeluk maximaliseren. Een eerste, noodzakelijke stap is dat je glashelder hebt welke kwaliteiten JIJ verlangt van een potentiële partner. Idealiter zijn je wenskwaliteiten – zoals ik ze noem – niet alleen helder maar ook ambitieus realistisch én niet tegenstrijdig. Zonder kristalhelder beeld van wat je NODIG hebt op relationeel vlak, neemt matching, of het nu door KI of relatiebureaus gebeurt, je het heft uit handen bij een belangrijk vraagstuk in je leven. Matching is een hongerig dorp vis geven. Bewuste partnerkeuze is een hengel geven en leren vissen.

En nu jij: wil jij liever zelf bewust je levenspartner kiezen en kan je hierbij hulp gebruiken? Als je samen met mij wil bekijken of ik je kan helpen om het liefdesleven van jouw dromen te realiseren, bekijk dan mijn aanbod en vraag eventueel een gesprek aan via het formulier dat je daar vindt.

Warme groet,

Karianne Dewitte